Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IK

A proč se Lithium neprodá v Evropě?

0 0
možnosti
Foto

Pořád lepší, když ty peníze dostane soukromá osoba, než aby je stát mohl použít proti nám.

0 0
možnosti
Foto

Aha, Parlamentní listy. No, tak určitě:-).

2 1
možnosti

Ale jděte. Povolení k průzkumu bylo dáno původně ryze české firmě v roce 2010. V té době byla cena ropy dokonce v propadu. Ona ryze česká firma sháněla peníze na průzkum v českých luzích a hájích. Logicky díky ceně na burze nebyl zájem a to ani ze strany státu. Šance se tehdy chopila ona australská firma a na lithium si vsadila. Peníze na průzkum získala na burze úpisem akcií naprosto transparentně. Cena začala na burze exponenciálně růst v roce 2015. logicky se směřováním např. k elektromobilům či k potřebě ukládání energie solární. Vaši odborníci jsou stejnými odborníky jako Vy sám. Stačí půlhodinky googlení na téma lithium, ale nesmíte si vybírat, co se Vám pocitově hodí. V Memorandu je jediná věc nová - stát je po oboustranné dohodě znovu ve hře stran kapitálové účasti a obě strany se zavazují ke snaze jak jen to bude možné - využít českých kapacit - nejen stran těžby ale i v následné výrobě finálních výrobků z vytěženého lithia. Logicky z toho vyplývá i možnost zapojení Diama do těžby, bude-li toho schopen. Kecy o zmínce stran ochrany investic jsou plytké. Ochranu investice dává australské firmě mezinárodní smlouva o ochraně investic. čili to je dáno i bez té zmínky. K tomu nóvu se dobrovolně zavazuje australská firma. A kvůli tomu ji Havlíček stvořil. Mimochodem sama australská firma projevila zájem o spolupráci z českou firmou rozjíždějící výrobu baterií dle vlastního patentu - daleko lepšímu než jsou klasické dnešní baterie. Zmiňovaná vágnost spočívá ve skutečnosti, že nabídnou-li zahraniční firmy výhodnější ekonomické, technologické podmínky např. je férové, že ona australská firma dá přednost tomu lepšímu. Věřte či ne oba Vaši "odborníci" jsou na naprosto stejné úrovni odbornosti jako Vy sám. Z neinformovanosti.

4 0
možnosti

A do pyhele, ne cena ropy ale samozřejmě lithia.

0 0
možnosti
Foto

J56i42ř46í 43K58i33n61d17l

11. 10. 2017 22:53

Australané chtějí memorandem získat záruku, že český stát, jenž podle zákona vlastní veškeré suroviny pod zemí, nebude těžbu blokovat. Nevadila by jim ani státní spoluúčast na jejich podnikání. "Nabízejí, že by český stát do podniku kapitálově vstoupil nebo případně jinak participoval, aby měl zdroj informací a kontrolu nad projektem,"

4 0
možnosti
Foto

J40i29ř62í 60K81i97n63d20l

11. 10. 2017 22:51

Na Cínovci od 12 století do roku 1992 se těžilo. Těžba byla ukončena dílem, že stát neměl finance na průzkum ložiska na Cínovci. Česká firma Geomet požádal o povolení k provádění průzkumných prací a po jeho obdržení provádí na Cínovci od roku 2010 geologický průzkum Průzkumem zjistila, že na Cínovci se pravděpodobně nachází významné ložisko lithia . Další geologický průzkum, který by uvedené definitivně potvrdil vyžadoval další velké finance, které byly nad možnosti společnosti. Žádná soukromá česká firma nechtěla od uvedeného podniku vstoupit, protože geologický průzkum je nákladné a riskantní podnikání, které za minulého režimu prováděl stát. Proto firma Geomet se obrátila na zahraniční investory a v roce 2011 vznikl holding European Metals Holdings (EMH),který obchoduje na burze v Syndi a v Lodýně pod zkratkou EHM. Představenstvo akciové společnosti European Metals Holdings je tvořeno 4 profesionály z oboru financí, geologie a hornictví. Zatím firma do průzkumu investovala 12 milionů australských dolarů (206 milionů korun). V dalších letech to bude mnohem více. Náklady na výstavbu dolu a zpracovatelské jednotky jsou 360 milionů eur (9,3 miliardy korun),“

2 0
možnosti
Foto

J98i17ř69í 42K59i76n71d36l

11. 10. 2017 22:48

Stát, jakožto majitel výhradních ložisek v zemi, následně inkasuje, kromě veškerých běžných daní z podnikatelské činnosti navíc také tzv. royalties, neboli daň z vydobytých nerostů. Stát tak bez jakéhokoliv rizika a nákladů získává až 10% z tržní hodnoty vytěžených nerostů. Veškerá rizika vyplývající z těžební činnosti (propad tržní ceny suroviny, geologické anomálie, provozní havárie atd.,) nese soukromý těžař. S ohledem na vysoké náklady na těžbu a zpracování, které nese těžař, je logicky podíl státu na zisku těžaře podstatně vyšší než hranice 10% z tržní ceny nerostů. V případě vysokých nákladů těžaře, může stát na poplatcích z vydobytých nerostů inkasovat více než je samotný zisk těžaře.RvRvRv

2 0
možnosti
KT

Holt Pánbůh stvořil hovádka různá a prosťáčky všeliké, že pane Siemko?

Občas na Váš blog juknu, protože takovéhle blbosti se hned tak nevidí.

4 0
možnosti
JH

J28a44n 94H24l74e44d82í32k

11. 10. 2017 22:14

Český národ se zjevně skládá z nemoudrých chudáčků, kteří se nechají za živa oškubat. Rusům jsme darovali jáchymovský uran, bratru za 5,6 bilionů tehdejších US dolarů, socdemo geniové, zastoupení svou ministryní Součkovou, darovali Diag Human cca 8 miliard Kč, jako ministr financí Sobotka daroval Bakalovi cca 100 miliard Kč za uhelné bohatství Ostravska, a nyní opět Sobotka//Havlíček prodávají lithium== cenné bohatství českého národa australským kapitalistům za cca desetinu ceny, ale až po odečtení všech nákladů na těžbu.

1 3
možnosti
Foto

J58i26ř91í 73K42i90n68d83l

12. 10. 2017 10:49

Pro Boha živého, kde jste přišel na to , že Sobotka//Havlíček prodávají lithium. Prosím vás něco si o tom přečtěte, než budete perlit, takové ptákoviny. Poplatky za vydobyté nerosty (tzv. royalty) se řídí nařízením vlády č. 98/2016 Sb. Pro lithium byl stanoven na 10 692 Kč/tunu kovu. Další poplatky jsou stanoveny pro další komodity vyskytující se na ložisku. Royalty je speciální „těžební“ poplatek nad rámec mandatorních plateb firem a musí se pohybovat v takovém rozmezí, aby neznemožnila ekonomičnost projektu. Ve světě se royalty pohybuje nejčastěji v rozmezí 1 až 5 %.

2 0
možnosti
Foto

Když někdo v minulém režimu říkal, že komunisté jsou neschopni zastal sem se jich a říkal, že jsou velmi schopni se o sebe postarat naopak jsou všeho schopni jsou postarat se o ty, kteří mají námitky. Ono se toho tak moc od převratu nezměnilo, jen to, že to nejsou komunisté, ale různí straníci.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS