Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je zavádějící, že se neustále mluví o "církevních restitucích". Hlavním cílem onoho zákona je ovšem odluka církví od státu. Tu zrušili po nástupu k moci komunisté, když sebrali církvím majetek a náklady na platy duchovních a provoz církví hradil stát. Stát pak vyměřil duchovním nízké platy a reguloval i jejich počet. Nemýlím-li se, tak před schválením zákona stát hradil církvím náklady na provoz ve výši asi 2 miliardy korun ročně.

Nyní se stát oním zákonem rozhodl vrátit církvím jejich majetek a zaplatit náhradu za majetek, který už navrátit nelze. Snižuje se ovšem postupně příspěvek státu církvím a tuším, že od roku 2030 už církve nebudou dostávat od státu už vůbec nic. Ovšem řada "spravedlivých" diskutujících si zřejmě odluku církví od státu představuje následovně: "Žádný majetek vám nevrátíme a stát přestane hradit církvím náklady na jejich provoz - starejte se o sebe sami." To by bylo ještě horší než za komunistů.

2 0
možnosti

Podívejte se na filmy, Gods not dead 1 až 3 a pak diskutujte. ;-D

0 0
možnosti
Foto

Církve poskytovaly od středověku vzdělání zakládají školy , vysoké školy, budují nemocnice, hospice, starají se o zemřelé, zúrodňují půdu, podporují umění, architektury , vědu a k tomu všemu potřebují peníze. Majetek získavají dary, které dostávají od panovníků, šlechty i od obyčejných lidí. Získaný majetek dobrým hospodařením rozmnožovali. Stačí si zjistit, kolik vědců, politiků, spisovatelů získalo vzdělání na církevních školách,

2 1
možnosti
Foto

Úkolem církve je modlit se za zdar království. Nic více a nic méně. Na plnění tohoto úkolu dostávala církev majetek, aby preláti nezemřeli hladem. Je jasné, že po r. 1948 tento úkol církev neplnila. A ani lidově demokratický režim to po ní nepožadoval. Proto logicky si vzal majetek zpět.

0 1
možnosti

Pokud jde o restituce, tak v Bibli skutečně není nikde napsáno, že má vlastnit paláce atd - církve by měly vystupovat jako neziskové organizace .

Jo a ještě jednu poznámku - nedávno jsem viděl tričko na kterém bylo napsáno - žáné náboženství = žádné války - no z pohledu di historie na tom něco je !!

0 1
možnosti

:-) Zkuste si v bibli vyhledat výskyt slova náboženství. Nenajdete ho tam.

0 1
možnosti

Je chvályhodné, že jste si přečetl bibli a dál už je to jen poslabší ideologická konstrukce s cílem ospravedlnit komunistickou zlodějinu.

Vždycky když přečtu podobný článek tak víc a víc začínám chápat církve, které díky našemu světskému systému potřebují majetek, aby mohli mít svou víru a také jsou nuceni využít našich světských zákonů k tomu, aby ho bránili proti takovým, jako jste vy.

Očekávám podobné pojednání o majetku komunistů, protože tam je to obdobně. Přestože hlásají že všechno je všech, má komunistická strana spoustu majetku nezřídka ukradeného, nebo vystavěného lidmi v takzvané "Akci Z". Každému podle jeho potřeb, hlásají, tedy ať rozdají majetek potřebným. Co vy na to?

5 1
možnosti

Jste úplně mimo mísu. O komunistech nepíšu ani čárku a vůbec nic nemají společného s tím, o čem jsem psal v článku. Citované biblické texty jsou starší, asi 2 000 let. Tehdy o komunistech a komunismu neměl nikdo z lidí ani potuchy.

0 0
možnosti

Opět je pismo srovnavano s restitucemi. Ja jsem za restituce rad, církve mají náklady jako každý jiny a ty musí hradit. Svoji činnost taky musi nějak financovat.:-)

5 1
možnosti

Církve mají své církevní sbírky.

0 0
možnosti

Mé církvi KSČ sebrala v roce 1953 všechny modlitebny, zakázala ji činnost a když komunisti činnost zase povolili, majetek v hodnotě 1,25 miliardy, nevrátili. Teď od státu dostaneme necelou miliardu. Myslíte si, že je špatné chtít zpět to, co si členové postavili za své peníze? Já ne.

10 1
možnosti

O42t16a 14K69i15n78c

26. 7. 2018 22:09

Znárodnění církevního majetku po roce 1948 byla sprostá krádež, takže jeho navrácení je pouze částečným odčiněním tehdejších křivd. Pokud někdo chce, aby z navráceného původně ukradeného majetku by se měla ještě platit daň, měl by si uvědomit, že pokud mu někdo ukradne například auto a policie vypátrá viníka a toto auto mu navrátí, tak také logicky daň platit nebude. Daň z restitucí považuji za další zločin.

8 0
možnosti

Nemáme táhnout jha s nevěřícími, ale české církve , obzvláště Římskokatolická táhnou se světem a světskou mocí, která jim nabízí majetky, za jeden provaz. Jsou to spojité nádobí. Jejich loď, ale nikdy k břehům věčnosti nedopluje, protože si vybrali časné bohatství tohoto světa namísto pronásledování a pomluv od nevěřících lidí v životě s Kristem. A moc a sláva je uprostřed nich přednější než rovnost a bratrství, tak jak bylo za prvotní církve.

Proto říkám, jakmile začnou rozhodovat v církvi peníze, tituly a moc, to už je možná lepší se dát k myslivcům anebo zahrádkářům, protože Kristova oběť na kříži, která maže rozdíly mezi lidmi, přestává mít jakoukoliv smysl.

2 4
možnosti

Dala jsem Vam plus a pritom to ukazuje, ze jsem Vas prispevek nedoporucila. Asi chyba systemu

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS