Diskuse

Opium intelektuálů – marxistické myšlenky a EU

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SC

Jestli se nemýlím, Marxovou základní myšlenkou je: společnost je formována neustálým třídním bojem, který může skončit jen zrušením soukromého vlastnictví, třeba i násilým. Marx byl tedy za toto zrušení soukromého vlastnictví - komunizmus. Právě soukromé vlastnictví ale neoddělitelně patří k lidské přirozenosti. Člověk má schopnost a tendenci prací vytvářet hodnoty, zhodnocovat zdroje... a tím si vytváří vlastnictví. Člověk žije v rodině... a z toho plyne dědictví, které je také přirozeným. Toto chtěl Marx zrušit. Řekl bych, že u něj není primární otázka, jestli lidská přirozenost je nebo není neměnná. Je znám jeho citát: "filozofové svět různě vykládali, jde však o to ho změnit." On prostě chtěl lidskou přirozenost změnit. Možná i věděl, že je neměnná, ale nechtěl se s tím smířit. Ostatně společným jmenovatelem bolševizmu a všech dalších odnoží komunizmu, je že se stavějí proti Bohem danému objektivním přirozenému řádu, a toto je jednoznačně přítomno i v ideologii, která nyní vládne v EU, ať už tu ideologii nazveme jakkoli. Podstatou problému je, že nad hodnotu objektivní spravedlnosti, která předpokládá nadpřirozeného Zákonodárce, byly postaveny hodnoty svobody, tolerance a demokracie, které vycházejí z osobních zájmů jednotlivců, na objektivní spravedlnosti "nezývislých".

2 0
možnosti
Foto

Aronův styl vědecké práce nebyl nikdy shledán na výši doby. Aron dnes je odepsaná veličina, a to z důvodu, že jeho práce postrádají empirický výzkum. Aronova studie o filosofii dějin s marxismem byla kritizovaná právě z důvodu , že nepochopil Marxistickou podstatou marxismu a současně i tím, co jej činí ideologií, je filosoficky zdůvodněné očekávání šťastné budoucnosti lidstva.

0 0
možnosti
RS

Tak nám vysvětlete, co je podstatou Marxismu.

0 0
možnosti
Foto

Komunismus není opiem intelektuálů to je hluboký omyl Komunismus je drogou tak možná pro nespokojené důchodce a hospodářské pseudofilozofy, nostalgicky vzpomínající na pivo za dvě koruny.

2 0
možnosti
Foto

Marxismus je ideologií zla stejně jako nacismus. Marxismus dokázal do uvědomí dělníků naočkovat třídní boj. Marx učil, že až se naplní čas kapitalismus se zhroutí sociální revoluci, která je nevyhnutelná. Marxova nauka je ve skutečnosti antikapitalismem, a nikoliv socialismem. Marxismus se rozšířil pouze v nedomokratických státech, nebo v zemích neúspěšnou demokratickou vládou. Pro imperialistické Německo, carské Rusko, zautokratizovanou Čínu byl marxismus, více než pro jiné země, přijatelný. Marxismus a demokracie jsou spolu neslučitelné. Kde je demokracieúspěšným vládním systémem, jako je třeba USA nemůže marxismus zvítězit. Kde marxismus vítězí tak demokracie neexistuje!RvRvRvRv

1 0
možnosti
Foto

Intelektuálové jsou většinou závislí na příjmech od státu. Stát přerozděluje prostředky, které pod pohrůžkou násilí odebírá produktivně činným lidem. To je vlastně socialismus. Je tedy víc než pravděpodobné, že intelektuálové budou socialismus hájit a Marx jim poskytuje jakýsi "vědecký" základ o který se opírají při svých tvrzeních.

2 0
možnosti
AM

Poměrně odvážné tvrzení, že marxismus věří v transformovatelnost lidské přirozenosti a chce toho dosáhnout pomocí nařízení a směrnic a příkazů apod.

Bohužel zcela mylné tvrzení.

Vychází z neznalosti marxistické teorie.

Pokud jde o lidskou přirozenost, marxismus je přesvědčen, že každému je jeho přirozenost vlastní (a v podstatě se předpokládá, že je dobrá), jen se ve své vlastní přirozenosti nemůže plně projevit, protože je mrzačena a zotročována vykořisťovatelským systémem, soukromým vlastnictvím výrobních prostředků, bohatstvím, které umožňuje stát nad zákony a vládnout skrze nastrčené figury.

Když bude odstraněno vykořisťování, narovná se a plně vykvete i lidská přirozenost a svět se změní.

Žádných směrnic ani příkazů nebude zapotřebí.

Změna vyjde ze samotných lidí a oni budou zároveň její architekti i aktéři.

-------------------------------

Zhruba tak nějak to vidí marxisté pane Siemko.

1 0
možnosti
RS

Máte v tom trochu zmatek, tvrzení v článku pocházejí převážně z uvedené knihy. ;-D

0 1
možnosti
LU

"Máme svobodu, ke vkusu můžeme posluchače vychovávat, ale jen těžko nutit myslet jinak."

Súhlasím, na svete existujú len 2 štáty, kde si národ v slobodných voľbách volí,

STB-áka resp KGB-áka, a do parlamentu komunistické strany.

1 0
možnosti